Vitklöver gräsmatta

Klöver i gräsmattan?

Klöver eller vitklöver är ett ogräs man helst inte vill ha i sin gräsmatta. Vi kommer att ge dig information om vad det är och hur du enklast blir av med klöver i gräsmattan, 

Vad är klöver?

Klöver skall normalt inte finnas i en bra och välvårdad gräsmatta. Dock tycker vi att ha klöver i gräsmattan vid sommarstugan eller ängsmattor som inte har en hög kravbild är helt okej. Klöver kan enligt många vara vackert medans andra enbart är ute efter en grön färgnyans och i dessa fall fungerar klöver utmärkt. Både klöver och tusensköna tillför mycket bra till gräsmattan, båda dessa växter kan utvinna kväve från luften och göra om det till kväve som gynnar annan vegetation i marken, plantan gödslar med andra ord din gräsmatta och tillför näring i jorden. Vitklöver växer på låga, krypande stjälkar. Den sprider sig gärna på större områden, är slitstark och tål torka. En stor bidragande orsak till att klöver breder ut sig är att man har gödslat dåligt, då kan klövern överleva men gräset är i underläge. 

Tre steg för att bli av med klöver i gräsmattan:

  1. Klipp eller vertkalskär: Klipp gärna gräsmattan kort eller vertikalskär gräsmattan innan klövern hunnit blomma ut. Försök att dra upp ogräset så fort du ser det för att minska spridningen.
  2. Hjälpså: När man har tagit bort klövern är det viktigt att du hjälpsår din gräsmatta så att ogräset inte tar över igen. Så gräsfrö, kratta och vält. Det är viktigt att hålla jorden fuktig under hela etableringstiden tills att det nya gräset kommit upp.
  3. Gödsla: Se till att gräset får en större mängd näring och vatten så att gräset är starkt och kan konkurrera mot klövern. Gödsla kontinuerligt din gräsmatta hela året, vår, sommar och höst.
vitklöver i gräsmatta
gräsmatta
klöver gräsmatta

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad

Läs mer här

Dom olika gräsarterna

Läs om de olika gräsarterna och dess egenskaper

Varför behöver gräsmattan gödsel

Läs om varför du bör gödsla din gräsmatta

Vertikalskärning

Läs om fördelen med vertikalskärning