Rengöring och service

Cylinderklippare

Dela

En cylinderklippare fångar upp grässtråna mellan sina snurrande blad vilket ger ett skapat snitt på gräsmattan. Allett är det bästa ekonomiska valet då du får mer funktioner i en maskin. Du kan enkelt byta kassett efter ditt ändamål vilket gör den otroligt mångsidig.

Som med alla gräsklippare är det viktigt att du underhåller den för att få bästa klippresultat. Kontrollera gräsklipparen regelbundet avseende defekter som till exempel lösa eller skadade knivar, lösa förbindelser och nedslitna eller skadade komponenter på cylinderklipparen.

Om du ska justera något på cylinderklipparen, se till att cylindern är avstängd. Ta ut batterier och även säkerhetsnyckeln om du äger en Liberty. På Kensington klipparna hittar du en isolatoromkopplare och tändstift som vi rekommenderar att du stänger av. Glöm inte att använda handskar!

Rengöring

Det är viktigt att du underhåller din cylinderklippare för att få bästa klippresultat. Följ rekommendationerna som du får med i din cylinderklippare. Använd handskar när du ska rengöra cylinderklipparen. 

  • Vid byte av kassett eller för att enklare komma åt vid rengöring tar du först bort bygeln för att lättare komma åt
  • Ta sedan bort sidokåpan genom att lossa de fyra bultarna
  • Lossa även skruvarna som sitter vid sidan av kassetter
  • Därefter kan du enkelt ta bort kassetter som sitter i och du kan rengöra med vatten och tvål eller en borste. 

Ta försiktigt bort lera och gräs från gräsklipparen undersida och det som eventuellt sitter kvar på cylindern med en borste. Se även över motorn, att de inte finns smuts och skräp kvar. Använd en borste eller en trasa för rengöring av lacken. 

Se över dina kabelklämmor. Använd helst inte vatten vid rengöring vid dessa områden men håller du dig från de elektriska delarna går det. 

Kontrollera att skruvarna på din cylinderklippare sitter ordentligt åt. Se även över dina kabelklämmor, att de håller kablarna på plats och att inget är skadat.

Glöm inte att stänga av cylinderklipparen och använd handskar när du inspekterar, rengör eller byter knivar

Service

Du får inte glömma bort att se över bladen på din cylinderklippare. Är de inte tillräckligt vassa och effektiva kommer de att påverka klippningen. Vid regelbunden användning är det bra att backlappa cylinderns knivar 2-3 gånger per år.

Lämna in cylinder för slipning varje vinter för bästa klippresultatet.

Hur du backlappar: 

1. Lägg ett tunt lager slippasta på en pensel, pensla sedan knivbladen samtidigt som du roterar cylindern

2. Vrid sedan cylindern i omvänd ordning så att du kommer åt bladets bakkant. 

3. Spänn sedan åt cylindern ett hack för att dra åt cylindern till bottenbladet och lägg på ett tunt lager av slippasta igen. Använd en skruvmejsel för att spänna cylindern.

4. Skölj sedan ordentligt av cylinder med en vattenslang. Det är viktigt att allt ska bort annars kommer slippastan att slita ner knivarna. 

Även cylinderbladen kan rosta så glöm inte att behandla dom med rostskyddsmedel och sedan ett smörjningsmedel.

Förvaring

När det är dags att ta in din cylinderklippare för säsongen är det viktigt att den är ordentligt avstängd. Beroende på vilken modell du har skall du även ta bort batteriet och packa in kablarna. Det är viktigt att cylinderklipparen, batteri och laddaren förvaras inomhus i ett förråd eller ett garage under vinterhalvåret.

Förvara den inte där det är för varmt, kallt eller fuktigt. Skulle batterier skadas måste du investera i ett nytt batteri inför nästa säsong. 

Om du har en motordriven cylinderklippare är det viktigt att du tömmer den på allt bränsle. Skulle bränslet ligga kvar i tanken kan det leda till att bensinen blir gammal och att även motorn kan påverkas. Du kan tömma tanken med en fatpump eller följa hänvisningarna i din gräsklipparmanual. Fyll på med ny olja i slutet av varje säsong.

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad