Välj rätt redskap 

Olika gräsklippare

Dela

Gräs mår bra av att klippas! Genom att hela tiden se till att inte gräset skjuter i höjden förhindrar man gräset att utveckla fröstänglar. Ett regelbundet klippande ger också en tätare tillväxt och framförallt en vackrare gräsmatta. Varje gång man klipper av ett grässtrå så börjar gräset en process att läka ihop det öppna såret som blivit. Denna process kräver mycket energi från plantan som den också behöver för tillväxt och överlevnad. Genom att klippa så bra som möjligt, med så vassa knivar som möjligt så åtgår det mindre energi till läkning efter klippning och plantan kan använda sin energi på andra saker. Det finns många olika typer av gräsklippare som gör olika bra resultat.Cylinderklipparen
Cylinderklipparen fungerar precis som en sax. Den roterande cylindern klipper gräset emot ett understål. Denna typ av klippare ger det bästa resultatet och med en vass cylinder så får man minsta möjliga slitage vid klippning. Gräset läker fort. Cylinderklipparen är känslig för långt gräs och inget bra att klippa ”biytor” med, då den är känslig för ojämnheter och stenar. Det finns flera olika rekommendationer om hur många blad en cylinder skall ha. Valet av antal blad beror på bl.a. klipphöjden, jämnhet och klipphastighet. 6 - 10 blad i cylindern har klipparen.
Om man hänger på en vält på cylinder eller rotorklippare får man även fina klipplinjer, t.ex sådana som man ser på fotbollsplaner.

Rotorklipparen
Rotorklipparen har en roterande kniv som arbetar under en kåpa parallellt med marken. Den är mindre känslig för våta och ojämna underlag. Den är också den mest tåliga klipparen, men nackdelen är klippresultatet. På senare tid så har man installerat så kallad multiklipp, som gör att grässtråna klipps flera gånger innan dom landar på marken. Detta leder till snabbare nedbrytning av växtdelarna. En rotorklippare är det mest ekonomiska valet då det både är billigare i inköp och i underhåll.

Robotgräsklippare
En robotklippare är av typen rotorklippare, men tack vare små mycket vassa rakbladsliknande knivar så blir snittet mycket bra och plantan kan återhämta sig snabbt. Robotklipparen har blivit mycket populära och framförallt mer driftsäkra på senare tid. En sak som man alltid måste tänka på även med en robotklippare är att man rengör regelbundet samt ger den en bra vinterförvaring.

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad