Gräs & gödsel

Fördelar med långtidsverkande gödsel

Dela

Fördelarna med ett långtidsverkande gödsel är många!

När man pratar om långtidsverkande gödsel så menar man i de flesta fallen att man använt någon typ av teknologi för att se till att näringen i gödseln "läcker ut i marken" under en längre period.

Den viktigaste fördelen med detta är gräsmattans förbättrande näringsupptag och minimering av läckage. Det blir en stor skillnad att lägga på samma mängd kväve med t.ex. ett coatat kväve.

Vad som händer med nitrat är att det är tillgängligt omgående för växten och den producerar höjdtillväxt samt att den oönskade gräsarten vitgröe breder ut sig, medan det långtidsverkande pytsar ut näring under en längre period vilket ger jämnare tillväxtkurva och ger en fördel till ädelt gräs såsom rödsvingel, ängsgröe och rajgräs. 

Gräsmattan behöver tillgång på näring i så jämnt flöde som möjligt och långtidsverkande gödsel säkerställer i större grad att gräsmattan får näringen mer utspridd över tid.

En gräsmatta behöver näring hela tiden för att inte metabolismen skall avstanna vilket leder till gulnat eller svagt gräs. 

En annan viktig fördel med långtidsverkande är att tillväxten också breder ut sig i tid, vilket innebär att du inte får växttoppar och perioder med näringsbrist utan mer får jämn tillväxt. Dessa saker gör att du mer optimerar din grässkötsel och får en friskare och mer välmående och vacker gräsmatta som växer sig stark mot mossa och ogräs. 

Den sista och kanske viktigaste aspekten är ju vår miljö. Genom att minimera läckaget ut i vår natur och att gräsmattan tar upp nästan 100% av den utlagda näringen så bidrar du till en bättre miljö. Ditt vackra och välmående gräs blir en viktig syreproducent och koldioxidfixerare. 

Miljön är också en vinnare när vi använder långtidsverkande då allt större del av gödslet hinnes tas upp av plantan istället för att spolas igenom profilen.

Rekommenderade gödsel

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad