Skötseltips

Viktigt att vattna gräsmattan

Dela

Vatten är en mycket viktig del i skötsel av gräs. Lagom är bäst heter det och kom ihåg att vissa gräsarter kräver mer vatten än andra. I de flesta fall så kan man utgå från att plantan behöver ca 25 mm vatten i veckan under växtsäsongen.

Har man regnmätare så har man ju lite koll på hur mycket som kommer via regn och hur mycket man behöver tillföra via bevattning. Man kan också ganska enkelt ta upp ett prov från marken med en kniv eller jordprovsborr för att känna efter om det finns fukt eller inte i marken. Går den ner ca 10 cm utan bekymmer? Då kan du avvakta med att vattna. Gräs klarar lång tid utan vatten och generellt kan man säga att det är bättre med för torr än för blöt gräsmatta.

På våren kan ofta markens förråd täcka behovet av vatten så börja inte vattna för tidigt på säsongen. Låter man markens förråd med vatten täcka den första tiden så stimulerar man rötternas utveckling på djupet. 

Hur ofta ska man vattna?

Var 4-5 dag bör man sikta på att vattna sin gräsmatta. Blir det oftare än det så leder det till ytliga rötter, med anledningen av att vattnet inte hinner ner i jorden och uppmana rötterna att söka sig dit. Blir det för mycket vattning så kan konsekvenserna bli att den står emot ogräs och torka betydligt mycket sämre även om den kan fortfarande kan vara grön och fin. 

Hur länge skall man vattna

Detta beror självklart på vad man vattnar sin gräsmatta med. Använder du en sprinkler kan den gå i 2-3 timmar utan problem. Vatten och syre konkurrerar om samma plats i marken och vill man ha en fin gräsmatta krävs en balans av bägge. För rötternas utveckling så är det bättre att vattna mer och sällan än ofta och lite. Har man anlagt en ny gräsmatta eller har hjälpsamt sin befintliga så är det tvärtom, viktigt att vattna med mindre mängd och ofta. Detta gör man fram tills de nya plantornas rötter är utvecklade och kan suga vatten från ett större djup. 

Vattna på hösten!

Många tror att gräsmattan inte behöver vattnas på hösten, men under hösten växer främst rötterna, och inte gräs-bladen. Vi vattnar därför gräsmattan för att tillgodose gräsets förutsättningar för att kunna utveckla sina rötter och stärkas inför vintern. Undvik att vattna gräsmattan om regn är på väg. 

Skulle du nu vattna för mycket eller om regnet tar över så är det lätt att få angrepp med svamp i gräsmattan, detta beror på att temperaturen är lägre än på vår och sommaren.  

När är det som bäst och sämst att vattna?

Undvik att vattna gräsmattan i sol, dock om det verkligen behövs så skall man aldrig avstå från det. Fördelaktigt är att vattna på morgonen istället för mitt på dagen. Däremot är bevattning mitt på dagen bättre än att vattna på kvällen/natten. 

  

Kolla in vårt sortiment kring automatisk bevattning  eller välj en spridare redan idag! 

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad