Skötseltips

Vertikalskära gräsmattan

Vertikalskärning är ett mekaniskt arbete som skär av gräsets vertikala utlöpare. Denna åtgärd kommer att ge en tätare gräsmatta då plantorna återigen tillverkar nya utlöpare som ger nya plantor. 

Dela

Vilken längd ska man vertikalskära gräsmattan till?

På en tätt, växande gräsmatta rekommenderas täta knivar och att man jobbar på ett djup av 0,5 cm.

Har man en mer gles och sliten gräsmatta som är i behov av hjälpsådd så kan man ha lite längre mellanrum mellan knivarna och gå ner lite djupare 10-20 mm. 

Vertikalskäraren skär av gräsplantorna och stimulerar skottillväxten vilket i sin tur leder till en tätare gräsmatta. Vissa vertikalskärare plockar också bort en del thatch och gammalt dött gräs. Detta leder till att vatten, luft och näring lättare kommer plantan tillgodo. 

När ska man vertikalskära gräsmattan?

Vertikalskärning kan med fördel göras innan en sådd och dress. Det är viktigt att plantan är i god tillväxt när man skär och att det inte är för höga temperaturer. Vid höga temperaturer får plantan arbeta väldigt hårt för att läka sina sår samtidigt som risken för utvikta kanter på snitten ökar vilket leder till att gräset torkar ut.

Däremot kan olika gräsarter tjäna olika mycket på vertikalskärning. Ängsgröe och rödsvingel är sorter som kommer att prestera mer om dom blir vertikalskurna. Båda sorterna har utlöpare som i sin tur har skapat en ny planta. Skärs denna utlöpare av kommer den nya plantan i sin tur föröka sig genom nya utlöpare och plantor.

Fördelar med vertikalskärning:

  • Tätare gräsmatta
  • Vatten, luft och näring tränger bättre ner i profilen
  • Städar bort dött gräs
  • Stimulerar tillväxten av plantan
  • Bra vid hjälpsådd
  • Ökat mikroliv → ger mer näring → mer tillväxt och färg

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad