Skötseltips

Fördelar med att dressa

Dela

Sanddress är en viktig del i gräsmattan! Sanden skyddar gräset och man får en jämnare yta.

Dressa innebär att du sprider ut ett lager av sand eller annat organiskt material över gräsmattan.

Vi rekommenderar att du använda dig av sand när du dressar då sanden är också viktig för att späda ut thatchen så den blir mer porös, vilket leder till en snabbare nedbrytning. I de allra flesta fall så ska man använda sig av ren likkornig sand med en kornstorlek på 0,2 - 2 mm. Använder man sand med många olika kornstorlekar kan detta lätt leda till att man får en kompakt yta som blir hård och inte släpper igenom vatten vid regn. Efter dressning skall sanden bearbetas ner mellan grässtråna med t.ex. ett dressnät eller en borste.

När gräs växer så bildas det även organiskt material i profilen i form av döda rötter o.s.v. Detta bildar ett ytlager av thatch. Detta organiska ska bakterierna bryta ner. För detta behövs luft. Men genom att dressa så blandar man i sand i thatchen vilket gör den mer porös och detta leder till att man får mer utrymme för luft. 

Det är bättre att använda mindre mängder av en bra sand än stora mängder av en sand med fel fraktion. Att dressa med organiskt material som t.ex. mullblandning är ofta inte nödvändigt. Fel material på ytan kan leda till sämre förhållanden för gräset.

Fördelarna med att dressa gräsmattan:

  • Jämnare gräsyta
  • Högre slitagetolerans
  • Bättre dränering
  • Ökad skottäthet
  • Bra vid hjälpsådd och luftning

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad