skötseltips

Hur ska man klippa gräsmattan?

Klippning är ett mycket viktigt arbetsmoment och någonting som vi ofta utför på våra gräsytor. Gräs mår bra av att klippas, förutsatt att behovet av näring, vatten och luftning är tillgodosett. Resultatet av detta är en frisk och skottät gräsmatta. Gräsmattan behöver en viss mängd solljus för fotosyntesen och ljuset tas upp genom plantans blad. Klipper man regelbundet så tvingas plantan att bilda nya skott så att rätt mängd ljus kan tas upp.

Att tänka på när man klipper sin gräsmatta

En viktig tumregel är att man inte ska klippa mer än en tredjedel av bladets höjd. Klipper man under gräsets tillväxtpunkt så kan gräset ta stor skada. Låter man gräset växa fritt under till exempel sommaruppehållet så höjer man tillväxtpunkten.

När man sen börjar klippa ner gräset igen så blir ytan gles och gräsmattan tar stryk. Det är då stor risk att man får in stort bestånd av vitgröe. Klipp gräset regelbundet även om gräsmattan inte används.

Det är också viktigt att man klipper gräset i olika riktningar så att man undviker liggräs samt att man har vassa och rätt inställda knivar på klipparen. Helst ska man klippa gräset vid torra förhållanden. 

  • Klipp regelbundet 
  • Max 1/3 av gräsets höjd
  • Klipp i olika riktningar
  • Använd vassa knivar
  • Klipphöjden kan vara 20– 45 mm 

Vilken gräsklippare ska man använda?

Val av klippare är av stor betydelse. Det finns en uppsjö av olika typer på marknaden, antingen med en roterande kniv (rotorklippare), eller med en roterande cylinder (cylinderklippare). Det finns förutom de som man själv styr även robotgräsklippare och bogserade mindre cylinderklippare och som man går bakom. Oavsett vilken klippare man väljer så är det viktigt att man följer tillverkarens rekommendationer gällande service och rengöring. 

Det är också viktigt och direkt avgörande för klippresultatet att knivarna är vassa och justerade riktigt. En slö cylinderklippare kommer att slita sönder gräsets snittyta så man får ett öppet sår som är känsligt för sjukdomar. Det krävs mycket energi ifrån gräsmattan för att läka dessa sår. Visuellt så blir topparna gula och söndertrasade. En rotorklippare klipper inte gräset som en cylinder utan slår av det. För bästa resultat gäller det självklart att kniven är vass för resultat.

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad