vitgröe gräsmatta
Ogräs

Vitgröe - ogräs i gräsmattan

Vitgröe är ett ettårigt gräs som är lätt att känna igen då det blommar som vita öar i gräsmattan.
En bra gräsmatta består av kombination av olika sorters gräs som har bra egenskaper och som vi vill ha i gräsmattan. En gräsmatta är som renast från vitgröe när den är nysådd och om du valt rena frön. Men redan efter kort tid, kanske ett år så börjar vitgröen nästla sig in. Detta genom t.ex fel gödselstrategi och felaktig bevattning. En annan orsak kan vara vinterskador som lämnas öppna och där vitgröe snabbt etablerar sig. 

Vitgröe, har flera icke önskvärda egenskaper. Den angrips lätt av svampsjukdomar, tål inte kyla speciellt bra, kan ha en avvikande färg, växtsätt och gör därmed gräsmattan ojämn och ful. Trots att vitgrön är ett ettårigt gräs är det svårt att bli av med den. En av anledningarna är att det fröar av sig flera gånger under säsongen och det ligger miljontals frön vilande i marken, redo att gro.

Ett sätt att försöka begränsa vitgröens utbredning är att gynna de önskvärda grässorterna så mycket som möjligt så dessa bildar en tät och frisk matta där vitgröe inte får utrymme, samtidigt som du missgynnar vitgrön med att utesluta nitratkväve, minska fosformängd, hålla lite lägre pH, samt vattna mindre. 

Bra åtgärder för att hålla tillbaka vitgröe:

  • Klipp gräset

Klipp gräset 2-3 gg per vecka och har du vitgröe så klipp med uppsamlare så avlägsnar du åtminstone lite av fröna. 

  • Gödsla

Viktigt att även gödsla regelbundet, gärna med ett gräsgödsel med så lite fosfor som möjligt då vitgröe gynnas av fosfor.

Rekommenderade produkter

  • Dressa & Hjälpså

Gräva upp större tuvor/ytor med vitgrön, dressa med sand/jord och så i önskvärda grässorter istället. Om det uppstår kala fläckar i gräsmattan efter vintern eller utav slitage m.m, hjälp då genast denna med rätt gräs annars etablerar sig vitgrön där. 

Rekommenderade produkter

  • Bevattning

Försök hålla gräsmattan lite torrare, då vitgröe älskar god tillgång på vatten medan de andra gräsarter klarar sig med betydligt mindre. 

Rekommenderade produkter

Vet du inte vad du skall välja?

Vi hjälper dig att hitta rätt produkter utifrån dina svar på ett par väl utvalda frågor.