Gödsla gräsmatta

Skötseltips

Varför behöver du gödsla gräsmattan?

Det är viktigt att gödsla gräsmattan om man vill få den grön och tät. Vi delar med oss av de kunskaper som vi besitter för att hjälpa er i jakten på den ultimata gräsmattan. 

Gödning gräsmatta

Gräsplantan skapar sin energi genom fotosyntesen. I denna process behöver gräsmattan byggstenar i form av olika näringsämnen, som den tar ur markens förråd. Gödsel är därför en viktig del i gräsmatteskötsel. En annan lika viktig sak är balansen mellan de olika näringsämnena i jorden, för att gräsmattan skall kunna tillgodose sig näringen optimalt.

Under säsongens olika årstider så använder man sig av olika typer av gödsel som är anpassade för gräsets olika stadier och markens olika temperatur. Man kan i de flesta fall utesluta produkter som innehåller nitratkväve, om det inte är så att man vill gödsla mycket tidigt vid låga temperaturer. 

NPK är initialerna på de makronäringsämnen som finns i gödsel, Kväve(N), Fosfor(P) och Kalium(K). Utöver dessa ämnen innehåller gödsel mikronäringsämnen.
Kväve stimulerar gräset energi och tillväxt. Fosfor är viktigt för gräsmattans knopp och rotsättning och är viktigt när man anlägger en ny gräsmatta. Kalium stärker växten och skyddar den mot slitage. 

När ska du gödsla gräsmattan?

På våren när temperaturen är både kall i mark och luft så använder man gödsel som är gjorda för våren. Dessa gödselmedel får igång gräsmattan på ett bra sätt och lägger förutsättningar för resten av säsongen. När temperaturen går upp så kan man med fördel använda sig av långtidsverkande gödselmedel som ger gräsmattan rätt förutsättningar att växa sig stark under en lång period.

Dessa långtidsverkande finns antingen som organiska eller mineralbaserade gödselmedel. En fördel med långtidsverkande gödsel är att merparten av all näring kommer gräsmattan till nytta utan att läcka ut i grundvattnet, samt att man får en kontrollerad höjdtillväxt utan växttoppar. Risken att man bränner gräset med långtidsverkande gödsel är minimal, men den bör ändå vattnas ner för att ge effekt åt växten.

Rätt tid att börja gödsla på våren är när temperaturen når ca 8 grader i marken. Det kan du enkelt med en termometer sticka ner i marken och kolla! 

Hur ofta ska du gödsla gräsmattan?

Det är rimligt att gödsla ungefär 4 - 5 gånger per år. Det beror på vilket gödsel du använder och vart i landet du befinner dig. 

Om man använder ett långtidsverkande gödsel så blir det något färre appliceringar. De har en effekt som varar i 10-14 veckor.

Vilken gräsart du använder påverkar också hur ofta du behöver gödsla. 

Vid nyetablering kan det vara en fördel att applicera gödsel oftare. 

Nedan har vi två gödsel som är väldigt bra att använda för att invintra din gräsmatta på bästa sätt! 

Organiskt höstgödsel Care 10kg Organiskt höstgödsel Care 10kg 2

Organiskt gödsel Care

XE20006-10
Låt gräset starta och invintra på bästa sätt. 
Finns i lager
345 kr

Care är ett långsamtverkande organiskt vår & höst gödsel. Denna har hela 8-10 veckors långtidseffekt. 

Care Fe som är en av våra absoluta storsäljare under åren är fantastisk till att framförallt ha på hösten men går även bra att använda året om. Det ger en mycket fin färg på din gräsmatta. Denna har en långtidseffekt på 4-6 veckor.

6 tips för att gödsla gräsmattan:

  1. Fundera över användningsområdet på gräsmattan. Ska det vara en paradgräsmatta eller en som är slitstark.
  2. Välj ett gödsel av hög kvalitet som passar ditt behov. Olika gödsel har olika egenskaper så viktigt att välja något som passar just din gräsmatta. 
  3. Ta reda på storleken på ytan du vill gödsla samt rekommenderad mängd per 100 kvm.
  4. För att applicera gödsel på enklast sätt så använder man en cyklonspridare (gödselspridare). Detta gör att du får en jämn fördelning över det område du gödslar.
  5. Sprid gärna gödsel i samband med nederbörd. 
  6. Sopa bort gödselgranuler från exempelvis altan och stenplattor för att undvika missfärgning. 

Rekommenderade gödsel