Toppdressa gräsmatta

Skötseltips

Toppdressa gräsmatta

En grön och välklippt gräsmatta är en prydnad för varje villatomt. Att vårda den med kärlek och bra produkter är viktigt för att just din gräsmatta skall må bra. Genom att toppdressa kan du förbättra statusen på gräsmattan. Vi ger dig tips på varför och hur du ska göra.

Dela

Vad innebär det med att toppdressa?

Genom att använda dressjord så förbättras jordstrukturen, men det går också att använda för exempel reparera håligheter, ojämnheter och andra utsatta områden.

Att dressa menas att man sprider ut ett ytlager av sand och/eller organiskt material över gräsmattan och arbetar sedan ner den i gräset i ett tunt och fint lager. Detta gör även att gräsmattan håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet som du applicerar på din gräsmatta.

Man toppdressar av en eller flera följande anledningar:

  • Stimulera gräsets skottillväxt, vilket ger ett tätare gräs.
  • Få en mer torktålig gräsmatta genom att tillsätta mer fukthållande ämnen, samt ge gräset bättre rotkvalitet.
  • Plana ut ojämnheter i gräsmattan.

När ska du toppdressa gräsmattan?

Man kan toppdressa gräsmattan flera gånger per år under växtsäsongen men det är på våren eller hösten som vi framförallt rekommenderar. Man behöver inte toppdressa varje år utan efter gräsmattans behov. Juni är en månad som är den bästa tiden på våren. 

Man kan använda sig av ren likformig sand med en kornstorlek på 0,2-2 mm.

Färdiga toppdressar består oftast av en del kompostmaterial och en del sand. Toppdressen blir då tung och går samtidigt lätt ner mellan stråna och försvinner inte med bevattning.

Sanden/jorden läggs i små högar som sedan sopas/krattas ut över gräsmatta så att det blir ca 1 cm tjockt. Med denna teknik kan du även jämna ut mindre gropar. Det går bra med gropar som är 10 cm djupa, gräset kommer snabbt att växa igenom sanden/jorden. Om delar av din gräsmattan har blivit sliten kan du toppdressa den flera gånger under säsongen. Det gynnar tillväxten av gräsmattan så att du får en tät grön gräsmatta.

6 steg för att toppdressa gräsmattan

  1. Börja med att kratta igenom gräset för att få bort dött material som kan kväva gräsmattan.
  2. Klipp gräset, är det första gången på året så klipp inte gräsmattan allt för kort.
  3. Stödså gräsmattan med Xeed gräsfrö & lägg sedan ut ett tunt lager med dressjord/sand. Det är så fröna håller sin plats på gräsmattan av dressjorden.
  4. Lägg ut små högar på de områden där du vill sprida ut toppdress. Räkna med ca 2-4 liter/kvm om du inte skall toppdressa en större ojämnhet.
  5. Använd en dressraka, kvast eller baksidan av en kratta för att sprida ut den. 
  6. Viktigt att vattna för att hålla gräsmattan fuktig under processen. 

Kolla på vår film om att dressa:

Rekommenderade gödsel

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad