Skötseltips

Olika moment under säsongen!

Dränering - Det är viktigt med en fungerande dränering i gräsmattan för att man snabbare ska uppnå rätt förhållande i marken mellan luft och vatten. Överflödigt vatten behöver snabbt transporteras undan då det tränger bort möjligheten för att luft att finnas i profilen. Dräneringen kan man göra året om.

Luftning - I luften finns koldioxid som med hjälp av solen håller igång fotosyntesen. Mängden luft i marken så spelar även roll då detta påverkar också livet i marken. Nyttiga bakterier och svampar som bryter ner döda växtdelar och omvandlar dem till näring för gräset, behöver syre i sin process.

Om denna process sker utan syre (anairobt) kan andra typer av bakterier och svampar som genom förruttnelseprocess bryter ner de döda växtdelarna.

En frisk jord skall lukta som en jordkällare och inte lukta illa, gör den det så måste man se till att lufta. Gräs har ett stort behov av luft. Lufta sin gräsmatta kan man göra året om. 

Vertikalskära - Vertikalskärning är viktigt, dels för att rensa bort dött material men också för att skära av utlöpare på gräset, vilket i sin tur bidrar till en tätare gräsmatta. Bäst resultat får du med vertikalskärning när gräset mår bra.

Bästa tiden för en vertikalskärning är dels sent på våren, när mattan känns fast att gå på och gräset har klippts några gånger, men också tidigt på hösten. Det är bra att undvika vertikalskärning under torra sommarperioder då gräset kan uppleva som stressat.  

Toppdressa - Toppdressning betyder att man för hand eller med maskin sprider "dressgods", som brukar bestå av ren sand eller sandblandad sand med mull av något slag. Man brukar säga att 3-5 liter per m2 gräsmatta är lagom och man kan sprida ut det på olika sätt. Enklast är om du fördelar ut det i högar med lika mycket mängd och sedan använder dig utav en räfsa/kratta för att få ut det.

Viktigt att du får det jämnt utspritt och att det hamnar i gräsmattebottnen. En smart idé är att dra en lastpall fram och tillbaka över gräsmattan, det jämnar till och fyller ut gropigheter. Innan man toppdressar är det viktigt att antingen räfsa grundligt med ståltråds räfsa eller vertikalskära.

Absolut bäst i tiden att toppdressa är tidig vår och tidig höst. Passa gärna på att lägga ut gräsfrö innan utläggning av sand. 

Mossrivning - Mossan vill många få bort, använd då gärna ett kraftigare gödsel på våren som T.ex. Xeed Energy Fe. Använd gärna mossrivare eller en gräsmatteluftare för enkelhetens skull, fungerar även bra att plocka för hand. Men viktigt att åtgärda växtligheten igen när mossan är borta. 

Klippning - Gräs mår bra av att klippas och att det hålls på en konstant höjd. Klipp gräset ca 2-3 ggr i veckan eller vid behov vid kraftig tillväxt, för att gräset skall må som bäst. Klipphöjden skall ligga mellan 2-3 cm. 

Sommargödsling - Under sommaren skall du njuta av en underbar gräsmatta! Förutom att klippa den kan det behövas några gödselgivor utifrån dina önskemål.

Välj ett långtidsverkande gödsel som Xeed Longdrive, för att få en bekymmersfri sommar med lagom tillväxt. Om du misstänker att du kommer få problem med uttorkning kan vätmedel appliceras. Glöm inte att vattna!

Höstgödsling - Hösten är den bästa tiden att hjälpså på då marktemperaturen och fuktigheten är som bäst, både när de gäller delar av gräsmattan eller hela. Ge också din gräsmatta en sista giva gödsel. Nu behöver gräsmattan lite mer utav kalium så använd ett höstgödsel som Xeed Care, för att förberedas inför vintern. 

Hjälpsådd - Att reparera gräsmattan genom sådd går till så att man först räfsar bort allt dött material, även vertikalskära är en bra åtgärd. Detta gör du för att rugga upp jordytan för att fröna skall kunna leta sig ner i det övre skicket. Sedan sår du gräsfröet, kratta och välta. Det är viktigt att hålla jorden fuktig hela tiden tills det nya gräset kommit upp. 

Bevattning - På kort tid kan värmeböljor utan nederbörd få din gräsmatta att tappa både färg och förmågan att växa. Vill du att din gräsmatta alltid skall hålla sin färg måste man regelbundet vattna gräsmattan.

Bästa vattningstimmarna infaller under kvällen och på natten, då dunstningen är mindre. Lämplig vattenmängd är 10-15 mm/gång och runt 30 mm/vecka, torra perioder och utan nederbörd. 

Steg för steg kan du skapa den ultimata gräsmattan:

  1. När marktemperaturen har nått ca 8 grader, det kan du enkelt med en köttermometer som du sticker ner i marken. Då är det dags att gödsla, gärna med Xeed Energy Fe som är ett gödsel med järnsulfat i, den ger dig rätt förutsättningar på våren. Detta är vårat mest kraftfulla gödselmedel som är bra om du verkligen vill att grästillväxten skall ta fart. Övriga gödsel hittar du här.

  2. Några dagar efter gödsling kan du hjälpså med t.ex. Bar Intensive RPR som bl.a innehåller ett rajgräs som växer med utlöpare för en tålig, tät och slitstark gräsmatta. Denna passar utmärkt för både nysådd och hjälpsådd. Vi har många olika varianter i vårat sortiment, hör gärna av dig på så hjälper vi dig att hitta rätt för just din gräsmatta. 

  3. Använd toppdress för att förbättra en sliten gräsmatta eller den gräsmattan som är ojämn. Detta rekommenderar vi att du gör direkt efter hjälpsådd/nysådd. 

  4. För dig som vill vertikalskära är vår/höst det bästa tillfället att göra detta. När gräsmattan har börjat grönska ordentligt brukar det vara i maj, då är det perfekt att vertikalskära. Då har du hunnit vårgödsla. Det är viktigt att du hjälpsår efter att du har vertikalskärt!

  5. Under sommaren ska du välja ett långtidsverkande gödselmedel. Under försommaren är gräsets tillväxt som störst och därför behövs en till giva gödsel för att gräset ska behålla sin gröna färg och för fortsatt tillväxt som ger en tät gräsmatta som håller mossa och ogräs borta. 

  6. Under hösten är det dags att ge gräsmattan extra kraft för att klara av vintern. Xeed Care är en bra produkt du kan använda under hösten. 

  7. Luftning är en bra åtgärd som kan göras under hela säsongen från vår-höst. Luftningen kan man nästan aldrig få för mycket av. Se till att du har en smidig luftare som sticker ner i marken utan att lämna rivsår. 

Förgrodd 

Det går utmärkt att drygt en vecka innan planerad lagning av skador i gräsmattan att blanda en skottkärra eller i ett släp med 80% sand och 20% jord. Men man kan även endast ta jord och ingen sand. Blanda rikligt med dina gräsfrön, vattna och ställ gärna sin det i garaget under kvällen. 

På detta sätt kan man få en veckas snabbare etablering av den nya hjälpsådden. 

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad

Vet du inte vad du skall välja?

Vi hjälper dig att hitta rätt produkter. Ut enim ad minim ven iam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut liquip ex ea commodo consequat.