Kategori

Skötsel, vår och sommar

Dela

"Skapa den finaste

gräsmattan i kvarteret!"

Vårstart

  1. Gödsla gräsmattan när jordtemperaturen ligger över 7-8 grader
  2. Klipp gräsmattan efter någon vecka
  3. Stödså och dressa
  4. Vattna gräsmattan lite men ofta till det nya gräset har kommit upp
  5. Därefter vattna minst 25mm varje vecka

På våren skall alla förberedelser inför sommaren göras. Då ser du till att hjälpså de ytor som ej är grästäckta. Du kan också jämna till gräsmattan och fylla upp eventuella ojämnheter med dressand. Genom att kombinera dressjord och hjälpsådd får du en bättre groning av fröet. 

En bra våråtgärd är att kratta gräsmattan ordentligt, gärna i två riktningar, för att därigenom avlägsna döda gräsrester och ge syre ner i toppen av grässvålen.

Ett bra alternativ till räfsan är vertikalskäraren. Bäst att vänta med att vertikalskära tills gräset kommit igång ordentligt (när man klippt nån gång), men man skall inte vänta för länge då hinner marken bli torr och hård. Fördelarna med en vertikalskära är att den tar upp dött material som ligger i ytan och delar gräsrötterna vilket släpper ner luft till rötterna. Genom att vertikalskära ökar man gräsets motståndskraft mot mossa och ogräs. 

Val av gödsel

När det gäller val av gödsel kan man fundera på om man vill "snabbstarta" sitt gräs eller bara smyga igång. Om gräset är ojämnt och fläckigt samt även har kala fläckar så kan "snabbstart" vara ett alternativ, då väljer man gödselkombinationer med mer snabbverkande kväve.

Om du däremot tycker att gräsmattan har klarat sig bra över vintern så skall du välja att starta lugnt.  

Sommartips!

Under sommaren skall du kunna njuta av en underbar gräsmatta! Förutom att klippa kan det behövas några gödselgivor utifrån dina önskemål. Om du misstänker att du kommer få problem med uttorkning kan vätmedel appliceras.

Vätmedel hjälper till att hålla gräsmattor grönare längre in på sommaren. Jord som har behandlats med ett vätmedel har lättare att återskapa vattentillgängligheten vilket stärker gräset då det kan ta till sig vatten, transportera det och även ta upp viktiga näringsämnen från jorden, inklusive ditt gödningsmedel.

Bevattning

Plantan behöver ca 25mm vatten under växtsäsongen. Under sommaren kan det dock vara svårt att vattna lika kontinuerligt på grund av att man är bortrest eller att det införs bevattningsförbud. 

Gräsmattan klarar lång tid utan vatten och generellt kan man säga att det är bättre med en för torr än för blöt gräsmatta. Vattnar man för mycket tar sig rötterna uppåt vilket bidrar till att gräsmattan klarar inte torrperioderna  under sommaren lika bra. Undvik att vattna mitt på dagen då solen och värmen gör att vattnet avdunstar. Mest effektiv bevattning sker på kvällen eller tidig morgon.

Gödsel

Under sommaren rekommenderar vi att man gödslar med Longdrive eller Drive. Vilken produkt du väljer beror på gräsmattans skick och näringsbehov. Hur ser din gräsmatta ut på sommaren?

Lufta

Om du ser att en viss del av gräsmattan torkar snabbare jämfört med resten kan du kanske behöva lufta den ytan så att luft, näring och vatten kan nå gräsets rötter lättare.

Klippning

Om de är varmt, glöm inte att höja klipphöjden lite men fortsätt att klippa gräset regelbundet. Om gräset har kluvna toppar är det dags att byta blad/ knivar.

Rekommenderade gödsel

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad