Skötseltips

Skötsel utav gräsmattan på hösten

Dela

Hösten är bästa tiden att förbereda för en bra invintring. En bra invintring ger gräset bättre förutsättningar för att klara vintern med alla dess utmaningar. Både vad det gäller mekaniska åtgärder såsom luftning och dressing till näringstillförsel kan hjälpa plantan att få en bättre start för nästkommande säsong. 

Kratta gärna bort stora högar med löv från gräsmattan. Skulle löven bli alldeles för blöta och leriga så kan dom bara orsaka problem med svamp och andra sjukdomar i gräsmattan.

Hjälpså

Hösten är den bästa tiden att hjälpså på, både vad det gäller delar av gräsmattan eller hela. Det fuktiga klimatet gör att gräset har lätt att gro. Vi rekommenderar dock att man inte sår allt för sen då gräset behöver få tid på sig att växa innan kylan och vintern kommer. Etableringstiden kan även variera på olika grässorter. Bästa tiden att hjälpså på är under augusti- september månad eller när jordtemperaturen ligger på 7-9 grader. Se till att inte löv blir liggande i kompakta lager över gräset, det kväver gräset. 

Klippning

När det gäller klippning så fortsätt klipp så länge som gräset växer, lämna ej långt gräs över senhöst och vinter, det främjar snömögel. Rekommenderad klipphöjd under hösten är max 45 mm.

Bevattning

Under hösten växer främst gräsets rötter. Fortsätt därför att vattna gräset vid behov så att det skapas rätt förutsättningar för rotutvecklingen. Vattna bara inte för mycket då svamp gärna etablerar sig i fuktigt gräs. Regnar det i långa perioder kan du avvakta med

Gödsla

Låt inte gräset gå in i vintern med tömda reserver, gräset mår bäst när det finns tillgång av näring så länge som det växer. Olika typer av höstgödsel med låga nivåer av kväve ser till att gräset inte går in i vila med uttömda näringsförråd. Du kan gödsla en sista gång innan frosten kommer och när jordtemperaturen ligger mellan 7-9 grader. 

Care

Gräsmattan läs snabbt ihop och skapar förutsättningar för påfrestningar under hösten- vintern. Långtidseffekt 8-12 veckor

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad