Rengöring och service

Robotgräsklippare

Dela

Robotgräsklippare har blivit väldigt populära och vi ser dom allt oftare i våra trädgårdar. De utvecklas ständigt och idag finns de i flera olika modeller som är anpassade efter olika gräsmattor, terränger och väderförhållanden. Det enda du behöver göra är att definiera robotgräsklipparens arbetsyta, installera ett klippschema i din smartphone och robotgräsklippare sköter resten.

Man får dock inte glömma att även robotgräsklippare måste rengöras regelbundet och underhållas med service. 

Rengöring

För att din robotgräsklippare skall ge det bästa klippresultat behövs du rengöra din gräsklippare regelbundet. Avklippt fuktigt gräs och löv kan ibland samla sig på undersidan vilket kan vara i vägen för robotgräsklipparens knivar.

Gräsklippare kan man göra rent med hjälp av en vattenslang. Detta gäller dock inte robotgräsklippare. Rengör din gräsklippare med en fuktig trasa och borsta knivarna med en mjuk borste. Rengör även laddningsstationen.  

Om det ständigt fastnar smuts och blött gräs på din robotgräsklippares hjul kan du montera fast hjulborstar som håller dom rena.

En robotgräsklippare bör rengöras 2-4 gånger per månad för att ge bästa resultat. 

Glöm inte att stänga av robotgräsklippare och använd handskar när du inspekterar, rengör eller byter knivar

Service

Kontrollera statusen på knivarna regelbundet. Detta bör du göra 1 gång per månad. Knivarna bör vara vassa för att hålla gräset friskt och för att uppnå bästa klippresultatet. Är knivarna slöa blir klippningen inte lika effektiv och snabb. Detta påverkar även robotgräsklipparens batteritid då den behöver fler laddningar för att avverka samma yta. 

Hur du byter knivar på din robotgräsklippare:

  • Använd ett nytt sätt reservblad med tillhörande skruvar
  • Använd en skruvmejsel för att enkelt skruva på och av bladen 
  • Passa in hållet i skyddsplåten med skruven i skyddsdisken 
  • Håll fast och skruva loss knivbladet
  • Rengör ytan
  • Skruva fast den nya kniven med tillhörande skruv. Skruva dock inte fast dom helt, de skall kunna snurra runt

Förvaring

När säsongen är slut och gräset har fryst till är det dags att ta in robotgräsklippare och laddningsstationen. Glöm inte att stänga av nätanslutningen. 

Skydda gräsklipparens kablar mot oxidering genom att ta bort anslutningskontakterna och stick in balkarna i en ny skarvkoppling. Silikonet i skarvkopplingen skyddar sladdarna mot fukt. Du kan även använda dig av en vädertålig box som skyddar kablarna över vintern.

Förvara din robotgräsklippare på en torr och dammfri plats, i ett garage eller i ett förråd. Du kan även förvara klipparen, laddningsstationen och tillbehören i förvaringsväska

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad