SKÖTSELTIPS

Flytande eller granulerat gödselmedel?

Dela

Saker som ambitionsnivå, engagemang och mål påverkar valet av gödselmedel. Det absolut vanligaste sättet att gödsla sin trädgård är med ett granulerat gödsel som sprids relativt sällan beroende på varaktighet. Har man höga krav på sin gräsmatta så kanske kombinationen av granulerat och flytande gödsel kan höja kvaliteten. Denna text kanske gör det lättare för dig att ta beslutet om vad som är bäst lämpat för dig.

Vad är granulerad gödselmedel?

Granulerat gödsel (fast form) finns i många olika varianter och skiljer sig väldigt mycket åt i näringsinnehåll men också hur lång period dem räcker. Normalt så har gödsel en varaktighet mellan 3-14 veckor och detta avgör hur ofta man behöver gödsla. Granulerat gödsel sprids enkelt för hand eller med en gödselspridare.

Vad är flytande gödselmedel?

Flytande gödsel är näringskoncentrat för din gräsmatta. Detta koncentrat blandas med vatten för att skapa en näringslösning och appliceras på gräset med någon form av gödselspruta. Flytande gödsel kan absorberas direkt av bladet och på så vis får man i regel en snabbare effekt. Varaktigheten är inte lika lång som med ett granulerat gödsel. Flytande gödsel finns både som koncentrat och vattenlösliga (pulver).

Finns det en skillnad när det kommer till innehåll och näringsämnen?

De tre största och viktigare näringsämnena är kväve, fosfor och kalcium som behövs för tillväxt, rotutveckling och styrka. Dessa näringsämnen finns mer eller mindre i de flesta flytande eller granulerade gödselmedel.                                                             En stor skillnad på granulerat och flytande är hur snabbt näringen blir tillgänglig för växten. Medans granulerat gödsel behöver vatten för att lösas upp och nå ner till rötterna kan flytande gödsel sprutas rätt på bladet och på så vis absorberas snabbt direkt via bladet.                                                                                                  

Generellt så lägger man ut större mängd näring med ett granulerat gödsel. Denna näringen kommer också att finnas tillgänglig för växten under en längre period än ett flytande. Behöver man justera någon näringsbrist i marken som t.ex kalcium så gör man det enklas och bäst med ett granulerat gödsel, då det ger en större mängd av de önskade näringsämnet. Däremot om man har brist på näringsämne i växten och kanske av ett mikronäringsämne så kan man enkelt och snabbt förse växten med detta näringsämne via flytande gödsel.

Vare sig du väljer granulerat eller flytande gödsel från Xeed så kan du vara säker på att vi enbart tillhandahåller gödsel av absolut högsta kvalitet

Applicering av gödselmedel

Granulerat gödsel sprider man bäst med en gödselspridare av typen centrifugalspridare som applicerar gödsel i rätt mängd med en bra jämnhet. Att kasta ut gödsel för hand blir sällan så bra som man tänkt sig.                                     För att sprida flytande gödsel så behöver man någon form av spruta. Det finns ryggsprutor, men för bäst precision så rekommenderas en batteridriven gödselspruta med bom framtill för en exakt och jämn applicering. 

Välj flytande eller granulerat gödsel?

Det är kanske enklare att jobba med granulerat gödsel. Dels för att man inte behöver applicera gödsel lika ofta och dels för att det går enkelt och snabbt. Vanligen applicerar man granulerat gödsel 3-5 gånger per en säsong. Har man ett brinnande intresse och en hög ambition så har man förmodligen redan investerat i en gödselspruta. Nästa nivå av en sofistikerad skötsel skulle vara att kombinera fördelarna av båda granulerat och flytande gödsel. Fördelen med att spruta ut en näringslösning är att man kan blanda i både vätmedel och flytande järn för en extra fin gräsmatta.

Vare sig du väljer granulerat eller flytande gödsel från Xeed så kan du vara säker på att vi enbart tillhandlahåller gödsel av absolut högsta kvalitet. Vi hjälper såklart även till med att skapa ett skötselprogram som passar din ambitionsnivå och gräsmatta.

Rekommenderade gödsel

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad