Gräs & Gödsel

Vad är coatning?

Coating är ett sätt att fördela ut näringen under en längre tidsperiod. Man innesluter näringen med ett hölje vilket gör att näringen släpps ut i lagom dos. Man kan designa coatningen så att den räcker från 2 månader upp till 18 månader, samt att man kan ha olika kvalitéer på coatning för att t.ex nå exakthet. 

Det bästa och ekonomiskt mest försvarbara coatningen är PollyS, en svavel och polymer dragering.

Gödsel

När man lägger ut gödsel på sin gräsmatta så blir näringen tillgänglig i marken på olika sätt. Det vanligaste förekommande kvävevarianten (Nitrat) är direkt upptagbar för gräset och kan jämföras med ren lyxkonsumtion för gräsmattan. Gräset skjuter i höjden, du får mycket gräsklipp och gräsmattan blir försvagad då stark tillväxt bidrar till sköra cellväggar.

Men hur fungerar coating?

Alla olika coatningar bygger på samma teknik, osmos. Detta är ett fysikalisk fenomen som gör att två olika ämnen utjämnar sina salthalter med varandra. Det som händer i marken är att salthalten (nivån på mängden kväve) är lägre än vad den är inne i gödselgranulen och därför pytsas lite näring ut så att jämnvikt skapas. När salthalten stiger i marken så stannar gödslet kvar innanför coatningen och pytsas inte ut förens salthalten sjunkit i jorden, d.v.s att gräset har tagit upp det. På så sätt kan gräsmattan tillgodogöra sig större del av kvävet vilket är bra för miljön. 

Att gödsla lite och ofta är bra för gräsmattan och miljön. Detta kan du göra med alla våra produkter. Vi har i alla våra gödsel försökt att minimera eller helt utesluta Nitrat och istället använda Ammonium och Urea. Detta ger långtidsverkan i jorden bättre än vad Nitrat gör. Men skall du riktigt kunna koppla av och låta gödslet göra jobbet för dig, så välj ett coatat gödsel, Longdrive.

Gräsfrö

Alla våra gräsfrön är coatade med näringsämnen. Det finns massor med fördelar med coatning, men de viktigaste är att man över tid får en mycket bättre etablering samt effektivare upptag av vatten för bättre motståndskraft mot torka. 

Fördelar med coatade frön:

  • Bättre etablering
  • Bättre groning
  • Effektivare upptag av vatten för att förhindra torka
  • Effektivare upptag av näringsämnen
  • Fåglar äter inte fröna

Kika in vår video om fördelarna med coatade gräsfrön

"

Rekommenderade gödsel

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad