Gräs och gödsel

Anlägga ny gräsmatta - Hur man sår gräs och vad man behöver tänka på

När man ska anlägga en ny gräsmatta så är det väldigt viktigt att man först funderar på vad den skall användas till? Är det en paradyta eller vill man anlägga en gräsmatta som barnen kommer att leka på. 
Det är ju i detta skede som man har möjlighet att välja gräsfrö efter hur den kommer att belastas. Vissa gräsarter har bättre förutsättningar för att klara hårt slitage än andra.

Att anlägga gräsmatta

 • Underarbete är väldigt viktigt när man anlägger en ny gräsmatta. Det är viktigt att man lägger en dränering i botten så att överskottsvatten enkelt kan transporteras.
 • Sen väljer man en sandblandad matjord som man lägger ut med en tjocklek av minst 20 cm. Detta material skall fördelas ut jämt och packas med hjälp av en vält. Jorden skall vara så packad så att det inte blir djupa fotspår när man går över jorden. Men den skall heller inte vara så hård så att det inte blir märken av skorna. Lite klackmärken på ytan så har man en lagom packad yta.
 • När man iordningställt en bra och jämn yta så går man över med en kratta för att luckra upp ytan av jorden. Efter detta moment så är marken klar för att så med gräsfrön. 

Bevattning vid nysådd

Det är viktigt att du vattnar din gräsmatta, speciellt vid nysådd.

 • Vattna lite men ofta de 2-3 första veckorna. Vattna din gräsmatta på morgonen, då har gräset hela dagen på sig att torka. Om du vattnar din gräsmatta mitt på dagen hinner solen värma upp gräsmatta och vattnet avdunstar. 

 • Vattna inte din gräsmatta för mycket på en gång, konsekvenserna kan då bli att gräset står emot ogräs och torkar betydligt sämre fast gräsmattan ser grön och fin ut. 

Gödsel efter nysådd

Du kan gödsla din gräsmatta 2 veckor efter sådd. Gödsel är en viktig del i grässkötsel då det skapar balans mellan de olika näringsämnena i jorden.

 • Jordtemperaturen får inte vara allt för hög men även inte allt för låg. Jordtemperaturen bör inte ligga under 7 grader, både när man ska så eller gödsla. Du kan mäta temperaturen med t.ex en köttermometer. Stick ner den ca 10cm så får du rätt temperatur. 

 • Vattna alltid ner gödslet eller lägg ut det när de regnar.

Seedstart är ett långtidsverkande organiskt gödsel som du kan använda hela säsongen. Det är ett perfekt gödsel vid nysådd då gödslet innehåller extra mängd fosfor samt näringsämnet kväve vilket gynnar etableringen av gräset och den unga plantan. 

Klippning

Man brukar vanligtvis säga att man bör undvika att trappa på en nysådd gräsmatta så långt det går eftersom punkttrycket kan få gräsmattan att utvecklas ojämnt eller helt enkelt inte utvecklas allt. 

Klipp första gången när gräset är ca 4-5 cm långt. Gräset mår bra av att klippas regelbundet. Klipper du regelbundet tvingas plantan att bilda nya skott så att rätt mängd ljus kan tas upp. 

 • Klipp inte mer än 1/3 av gräsets höjd vid första klippet. Gör man detta riskerar man att klippa under tillväxtpunkten vilket i värsta fall kan leda till att plantan dör eller tar skada.
 • Klipp i olika riktningar
 • Använd vassa knivar
 • Klipphöjden kan vara 20– 45 mm (2-3 centimeter)

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad