Gräs & Gödsel

Utveckling av nya gräsarter

Dela

Gräs är den största vegetationen i världen och är bland annat den största syreproducenten och därmed den största koldioxidfixeraren. Det kan dessutom växa nästan överallt.

Vi får likväl aldrig glömma att gräset är ett levande släkte och behöver omvårdnad precis som vi människor. De krav vi har på gräs finns ofta inte naturligt i en grässort. Istället korsas olika sorter med unika egenskaper, vilket i bästa fall ger en planta som klarar de krav och önskemål som vi har på vårt gräs. Det finns över 9000 arter.

Utveckling av grässorter:

Framtagning av en ny grässort är en tidskrävande och mycket kostsam process. 

  • Under 1-2 års tid samlas olika arter in för att sedan korsas.
  • Efter 3-4 år är det dags för den första utsållningen. Här kontrolleras bladtextur, sjukdomar, färg, täthet etc. 1 år senare skapar man sorten. 
  • Efter ytterligare 3-4 år är det så dags för den andra utsållningen. Här testas bl.a. dess slitstyrka, rotutveckling, frötillgänglighet, skuggtolerans etc. 
  • Efter ytterligare 4 år är det äntligen dags för försöksstadier samt framtagning av fröer. Allt detta tar mellan 13-15 år!

Gräset som vi använder har vi mycket stora krav på. Det ska egentligen tåla allt, dessutom ökar kraven på våra ytor hela tiden. Viktiga egenskaper som testas är bl.a.

Etableringstid

Sjukdomstolerans

Att det tål låga klipphöjder

Färgen/utseendet

Grobarhet vid låga temperaturer

Skuggtålighet

Rotutveckling

Vinterhärdighet

Slitstyrka

 

Tips!

Ofta är det så att pris och kvalité hänger ihop när det gäller gräsfrö. Därför kan det vara bättre att använda bra sorter/mixar i mindre volymer om man vill spara pengar och ändå uppnå ett bra resultat.

Gräsfröblandningar

Mer och mer vanligt blir det att inte bara testa specifika sorter inom gräs utan numera testar även vissa företag gräsfröblandningar. Under senare år har man ”upptäckt” att vissa grässorter kan konkurrera ut varandra om de blir sådda på samma yta och därför kommer vi förmodligen i framtiden kunna titta på en blandnings egenskaper istället för de enskilda sorternas egenskaper som vi gör idag. 

Nya sorter och blandningar

Under 2000-talet har det kommit en del nya sorter och blandningar som speciellt inriktas för användning på sportytor. Nya sorter som gror vid lägre temperaturer (4-5 grader). Det har även kommit rajgräs som har utlöpare, d.v.s. att de är självläkande och kan laga slitskador på samma sätt som ängsgröe gör.

Information om gräs

Idag finns det otroligt mycket information om nya grässorter och gräsfröblandningar. Det är väldigt svårt för dig som privatperson att ständigt hålla dig uppdaterad inom gräs. Vill du ha mer information om grässorter kan du besöka Sportsturf Research Institute, www.stri.co.uk. STRI är en oberoende försöksstation belägen i Bingley, England. Hit skickas de flesta gräsfröleverantörer sina sorter för test. En annan intressant webbsida är www.ntep.org, National Turfgrass Evalution Program. Detta är en amerikansk organisation som gör grästester i USA och Kanada. 

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad