Mossa gräsmatta

3 steg för att få bort mossa i gräsmattan

  1. Gödsla: Viktigt att gödsla din gräsmatta med bra produkter. Använd dig av produkter med mycket järnsulfat i, det gör att mossan trycks undan. Hitta ett gödsel som passar dina behov här

  2. Mossrivning: En mossrivare eller en kratta går alldeles utmärkt att använda, detta alternativet är enklare än att plocka mossan för hand.

  3. Hjälpså: När man har gödslat eller använt en mossrivare och mossan är borta, är det viktigt att åtgärda området med hjälpsådd. Läs mer om hjälpsådd här.

Har du mossa i gräsmattan?

Mossa i gräsmattan är trots att det är grönt året runt ofta ett oönskat inslag. Vi förklarar varför det skapas och hur du gör för att få bort mossa i gräsmattan.

Varför skapas det mossa i gräsmattan?

Problemet med mossa är att den växer under kallare temperaturer än vad gräset gör och under mildare vintrar så kan mossan fortsätta att växa medan gräset ligger i vila. På så vis tar den över delar av gräsmattan. Lösningen är att ge gräset rätt förutsättningar för att konkurrera bort mossan. Genom att gödsla rätt så kommer gräset vara starkare än mossan. Du kan även använda dig av järnsulfat som innehåller 15% urerakväve och järn vilket har en hämmande effekt på mossa.

Har man stora områden med mossa i gräsmattan som man snabbt vill bekämpa så kan man köra med mossrivare för att mekaniskt plocka bort mossa. Efter en sådan behandling så är det en fördel om man kan hjälps med gräsfrön samt ge lite dessjord uppe på ytan.

Du kan även använda dig av en gräsmatteluftare som varsamt tar bort mossan och beläggningar från din gräsmatta samtidigt som du luftar din gräsmatta. Detta förbättrar även gräsets förmåga att ta upp vatten och näringsämnen. Mossa kan vara ett tecken på kalciumbrist i jorden. En välgödslad och välmående gräsmatta är det bästa botemedlet mot mossan!

Att man har mossa i sin trädgård handlar oftast om att gräset inte mår så bra. Det man behöver använda för att bekämpa mossa är en produkt som innehåller järnsulfat. Lyssna på Thomas som pratar om just detta ämne.

SE VIDEO

Dela

Rekommenderade produkter

Håll dig uppdaterad

Vill du lära dig mer om grässkötsel och ta del av våra erbjudande och senaste nyheter? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev, så håller vi dig uppdaterad

Läs mer här

Dom olika gräsarterna

Läs om de olika gräsarterna och dess egenskaper

Varför behöver gräsmattan gödsel

Läs om varför du bör gödsla din gräsmatta

Vertikalskärning

Läs om fördelen med vertikalskärning